El diumenge 18 d’octubre, a la sala d’actes de l’Ateneo Mercantil de València, tindrà lloc la celebració del Dia del Cant Valencià que l’AECV organitza cada any prop de la data de naiximent del gran cantador d’estil alcoià Evaristo (1874-1951), sistematitzador de l’anomenat cant requintat i mestre de dos generacions de grans cantadors d’estil.

En la celebració d’enguany es retrà homenatge pòstum a la gran cantadora d’estil la Blanqueta (1894-1971), de València, la qual ab la seua veu privilegiada i el seu cant valent dugué a un primer pla la participació de les dones cantadores d’estil en les cantaes.

L’acte, de lliure entrada, començarà a les 11:30 hores i inclourà també el nomenament d’Associats d’Honor 2015. Comptarà ab la participació de cantadors i cantadores d’estil de l’AECV tant jóvens com veterans, versadors, músics de corda i vent, dolçainer i tabaleter, i balladors de valencianes.

Col•laboren en la celebració l’Ateneo Mercantil, les escoles de cant valencià, el Quadro de Balls i Cants Populars de la Ribera del Xúquer i els familiars de la Blanqueta. El programa de mà, que inclou tota la informació de l’acte en detall, es pot descarregar des d'ací

El Cant Valencià i l’AECV

El Cant Valencià està constituït pel cant d’estil i per les albaes i és, junt al cante jondo o flamenco d’Andalusia, la jota parada o de estilo d’Aragó i la tonada asturiana o asturianada, una de les quatre principals tradicions monòdiques expressives de transmissió oral d’Espanya integrades en la societat contemporània a partir d’orígens rurals o marginals urbans. Els intèrprets del Cant Valencià són els cantadors d’estil, dels quals ens són conegudes cinc generacions artístiques des de mitjan s. XIX.

El Cant Valencià, senya de la identitat valenciana des de la Renaixença, va viure històricament el seu màxim esplendor en les cantaes i en els escenaris en temps de la Restauració Borbònica (1874-1931) i Segona República (1931-1939), alcançant projecció estatal i internacional mitjançant els espectacles dels quadros de balls i cants populars. Ara enfronta el seu futur en el s. XXI.

L’AECV és una associació sense ànim de lucre que fomenta la investigació, l’ensenyament i la divulgació del nostre cant per excel•lència, organitzant no sols el Dia del Cant Valencià, sinó també cantaes, recitals i cicles de conferències, traent a la llum publicacions, i desenrotllant un projecte educatiu als conservatoris professionals de música. L’AECV vol convidar des d’ací al Poble Valencià a participar de la nostra celebració el diumenge 18 d’octubre.

Més informació sobre l’AECV en: www.aecv.info